Toisaalta minun on oman yhteiskuntamme kasvattina helppo ymmärtää myös paikalleen jääneitä ihmisiä. Arki imaisee ihmisen tavattoman helposti mukanaan, eikä varsinkaan vanhemmalla iällä oravanpyörästä hyppääminen käy enää lainkaan kivuttomasti. Mutta voisiko ihminen jo nuorena valita toisin? Olen pitkään ollut sitä mieltä, että elämän ainutkertaisen luonteen vuoksi monipuolinen elämänkokemus on ihmisen arvokkainta omaisuutta. Tätä ei yksinkertaisesti saavuteta tuijottamalla vuodesta toiseen loskaisia katuja toimiston ikkunasta - ei, vaikka siitä miten pankkitilin saldoon kertyisikin se muutama ylimääräinen nolla.
Mitä sitten pitäisi tehdä tylsän ja tavanomaisen työuran sijaan? Onhan selvää, ettei mikään yhteiskunta pyöri ilman työntekijöitä. Mutta missään yhteydessä en ole kehottanut ihmisiä luopumaan työnteosta. Tavanomaisen työuran vaihtoehto onkin työura ulkomailla. Liian kaavoihinsa kangistunut on ajatus, että maailmaa voisi nähdä vain lomailemalla. Miltei kaikilla nykyajan suomalaisilla olisi halutessaan mahdollisuus hakeutua työskentelemään ulkomailla ainakin jossakin vaiheessa elämäänsä: maailma on pienempi ja kansainvälisempi kuin koskaan aikaisemmin. Tietenkin tämä edellyttää suurta aloitteellisuutta ja vaivannäköä, eivätkä sittenkään kaikki toiveet aina toteudu. Mutta totuuden nimissä - kuinkahan moni niistä kyselyn 91 %:sta edes yritti?
Vaikka elämällään saa jokainen tietysti tehdä mitä haluaa, liittyy mukavaan 2000-luvun elämäämme mielestäni myös ripaus vastuuta. Olen ainakin itse tällä hetkellä vielä tavattoman onnellisessa asemassa; ensinnäkin olen yhä nuori, joten lähes kaikki mahdollisuuteni ovat edelleen tallella, ja toiseksi minulla ylipäänsä on mahdollisuuksia. Ei tarvitse olla suuri ajattelija ymmärtääkseen, että hyvin pienillä, itsestäni riippumattomilla muutoksilla koko elämäni olisi rakentunut aivan toisenlaiseksi. Tähtitieteilijä Esko Valtaojaa siteeratakseni;
"Olen syntynyt kultalusikka suussa, monellakin tavalla. Sain hyvät geenit, hyvän kodin, hyvän ympäristön ja hyvät mahdollisuudet opiskella ja kehittää kaikin tavoin itseäni. En ole sairastunut vakavasti, en kuollut ennen aikojani, en kohdannut mitään, mistä en olisi ainakin jotenkuten selvinnyt. Epäilemättä osa aikaansaannoksistani on ihan omaakin ansiotani. - - Mutta entä jos olisin syntynyt Somaliassa tai huumeghetossa Washingtonissa? Olisi absurdia väittää, että minä tai kuka tahansa muu ihminen saa kiittää menestyksestään vain itseään, ja yhtä absurdia olisi yrittää olla maksamatta takaisin kiitollisuudenvelkaansa maailmalle."Taidatkos sen paremmin sanoa?