tiistai 30. heinäkuuta 2013

Mitä jään kaipaamaan - ja mitä en?

Loskakelejä ei tule ikävä.
Matkan alkuun on aikaa vaivainen viikko, joten on aika selvitellä viime hetken fiiliksiä hieman erilaisen kirjoituksen muodossa. Koetan miettiä Suomen hyviä ja huonoja puolia erinäisissä arkielämän tilanteissa, jotka Nepalissa tulevat todennäköisesti olemaan hivenen erilaisia. Aika näyttää, muuttuuko mieli vielä matkan aikana.

Nukkuessani:
Jään kaipaamaan varmuutta siitä, ettei peittoni alla möyri mitään epämiellyttäviä ötököitä, kuten torakoita tahi hämähäkkejä. Toisaalta uskon väsymyksen kuitenkin olevan tarpeen tullen varsin tehokas unilääke tällaisten tilanteiden varalle.

Herätessäni:
En jää kaipaamaan ainakaan aamukahveja, joita ei yleensä Nepalissa ole tapana juoda, kun en kotioloissakaan miltei koskaan kahvia juo. Tämän sijaan nepalilaiset juovat ymmärtääkseni aamuisin makeaa teetä, joka itse asiassa varmaan minullekin maistuu huomattavasti kahvia paremmin.

Roskapusseja ulos viedessäni:
En jää kaipaamaan sitä hankalaa laatikkosysteemiä, mitä Suomessa käytetään. Nepalissahan on eräistä lähteistä päätellen käytössä paljon maanläheisempi tapa, eli tulkinnasta riippuen joko 1) jätä roskat siihen, mihin huvittaa 2) jätä roskat siihen, mihin muutkin ovat omansa jättäneet. Tosi helppoa, eikö?

Bussipysäkillä:
Jään kaipaamaan luotettavia aikatauluja, jotka ovat myös helposti saatavilla. Toisaalta en jää lainkaan kaipaamaan niitä äreitä ja aivan liian kiireisiä kanssamatkustajia, jotka alkavat heti ruikuttaa bussin ollessa vähänkin myöhässä (eikä muuten ole pelkkä klisee, vaan olen todistanut näitä henkilökohtaisesti).

Bussissa:
Jään kaipaamaan ainakin runsasta jalkatilaa, siistejä istuimia ja yleensäkin hyvää matkustusmukavuutta. Kaipa lisäksi voi oppia arvostamaan myös sitä, että bussi ylipäänsä pääsee määränpäähänsä 1) hajoamatta 2) putoamatta rotkoon.

Viranomaisasioinnissa:
Jäänen kaipaamaan sangen mutkatonta ja - kansainvälisen mittapuun mukaan - jouhevaa asiointia ilman suurta byrokratiaa. Tokihan nepalilaisetkin rattaat saattaisi saada oikeanlaisella voitelulla pyörimään hivenen nopeammin, mutta ehkei sekään sitten ole niin kiva juttu.

Ruokakaupassa:
En jää kaipaamaan ainakaan sitä yltiöarkista tunnelmaa, joka vallitsee loisteputkien valaisemissa lähimarketeissa. Eikä sillä, että itse olisin koskaan ollut minkäänlainen keittiöharrastelija, mutta kenties sittenkin on ihan piristävää nähdä ainaisten eineshyllyjen tilalla vaihteeksi vähän eksoottisempaa valikoimaa.

Juoksulenkillä:
Jään kaipaamaan avaria jalkakäytäviä ja lenkkipolkuja, kuin myös katukuvasta puuttuvia kulkukoiria ja -lehmiä, joista ei liene Nepalissa puutetta. Toisaalta maisemat ainakin ovat ihan eri planeetalta koto-Suomeen verrattuna, ja kaupan päälle Kathmandun laaksossa saa vielä ilmaisen korkean paikan leirin.

Suihkussa:
Jään kaipaamaan varsin todennäköisesti ainakin lämmintä vettä, ellen muuta. Erään tarinan mukaan ainoa suihku, jossa koko Nepalissa on saatavilla lämmintä vettä, sijaitsee amerikkalaisten vuorikiipeilijöiden perusleirissä Mount Everestillä.

Vessassa:
Jään kaipaamaan lähinnä varmaan vessapaperia ja vessanpönttöä. Okei, pakko myöntää, etten ole varma, onko vessapaperi nyt jo 2000-luvulla Nepalissa käytössä vai turvautuvatko paikalliset edelleen vasempaan käteensä. Sanomalehdet ainakin ovat onneksi halpoja.

Illallispöydässä:
Jään kaipaamaan ainakin veistä ja haarukkaa, joiden käyttöä pidetään ilmeisesti Nepalissa enemmän tai vähemmän barbaarisena. Sen sijaan paikalliset syövät päivittäisen dal bhatinsa mieluummin sivistyneesti käsin. Sillä oikealla siis.

lauantai 6. heinäkuuta 2013

Yksi kuukausi - missä mennään?

Jälleen on koittanut hetki, jolloin matkan alku on lähempänä kuin koskaan aikaisemmin. Näin ollen myös kolmiosainen matkavalmisteluihin keskittyvä kirjoitussarjani on tullut lyhyen tiensä päähän. Viime kuun tavoin, myös tällä kertaa konkreettiset toimenpiteet ovat jääneet perin pienimuotoisiksi, mikä tietysti omalta osaltaan kuvaa hyvin matkaan valmistautumisen vaiheita; perusasioiden ollessa hyvissä ajoin suoritettuna, ei loppua kohden yksinkertaisesti jää paljon muuta tekemistä, kuin maatietouden kartuttaminen odottelun ohessa.

Yksi tärkeä asia on kuluneen kuukauden aikana kuitenkin tapahtunut, nimittäin rokotusohjelma on osaltani pyörähtänyt käyntiin. Kävin hiljattain lääkärin vastaanotolla keskustelemassa asiasta, jolloin päädyimme hivenen laajempaan ohjelmaan kuin viime kuun kirjoituksessa olin ounastellut. Näin ollen hankin rokotteet Japanin aivotulehdukseenlavantautiin ja koleraan, joiden lisäksi entisistä rokotuksistani jouduttiin tehostamaan vielä B-hepatiitti sekä polio. Sain lääkäriltä varmuuden vuoksi reseptin myös malarialääkkeeseen, joskin sen hankkiminen on osaltani vielä tässä vaiheessa epäselvää. Nepalissa kyseistä estolääkitystä tarvitaan ainoastaan maan eteläosissa matkustettaessa, kun taasen omat lomasuunnitelmani sijoittuvat lähinnä Pohjois-Nepalin vuoristoseuduille.

Mitä valmistelujen teoriapuoleen tulee, olen viime aikoina miettinyt myös erinäisiä asioita, joista voisi myöhemmin olla iloa työssä tai vapaa-ajalla. Erityisesti vapaa-ajan ratoksi olenkin yrittänyt opetella kaikenlaisia taitoja aina panhuilunsoitosta paperilennokkien taitteluun, joskaan kaikki kokeilut eivät ole niin sanotusti ottaneet tuulta siipiensä alle. Erilaisiin lennokkeihin ja muihin lentäviin härpäkkeisiin liittyen mainittakoon vielä se, että esimerkiksi leijanlennätys on kuulemani mukaan Nepalissa suosittu ajanviete niin lapsien kuin vähän vanhempienkin keskuudessa. Leijan käsite on myös meikäläisten perinteisiä mielikuvia laajempi, ja sellaiseksi kelpaa paremman puutteessa vaikkapa narun päähän sidottu muovipussi.

Lopuksi voisi olla paikallaan vaikkapa lyhyt tilannekatsaus helmikuussa esille ottamaani kieliasiaan. Kerroin tuolloin nepalin kielestä ja sen itseopiskeluun liittyvistä haasteista, ja valitettavasti tilanne ei vajaan viiden kuukauden jälkeenkään ole vielä kovin mairitteleva. Hallitsen edelleenkin vain yksittäisiä sanoja, eikä yksin niillä sen kummempaa keskustelua tietenkään viritetä. Nähtäväksi jää, kuinka kieli lopulta suuhun asettuu maahan päästyäni, sillä yleensä nepalin kieltä ei kuitenkaan kuvata ihan hirvittävän vaikeaselkoiseksi.